Programok Gárdonyi 100 Emlékév

GÁRDONYI 100 EMLÉKÉV

GÁRDONYI 100 EMLÉKÉV

Múzeumi, szakmai kultúraközvetítő programjaink a felnőtt korosztályt, az egrieket és az Egerbe látogató turistákat szólítják meg a Gárdonyi Emlékházhoz és a Gárdonyi gyűjteményhez kapcsolódó témákkal. Interaktív, rendhagyó tárlatvezetések, séták során behatóan tanulmányozzuk Gárdonyi Géza írói műhelyét, szorgos hétköznapjait, kutatási módszereit, és bemutatjuk az embert. Szerelem, család, szakmai küzdelmek, utazások szerepelnek a témák között, hogy teljes képet kaphassunk a Láthatatlan emberről.

Kiemelt nagyrendezvényeink a kultúrát, a Gárdonyi életmű üzeneteit és nem utolsó sorban az olvasást népszerűsítik. Számos műve hangzik el rangos művészek tolmácsolásában, de erre bíztatjuk az egri diákokat és az Egerben élő felnőtteket is a több helyszínen és formában zajló felolvasásokon. 2022-ben számos helyen és módon, közösségben fogják az egriek felolvasni az Egri csillagokat.

 

Oktatás

Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye kötelező olvasmány és a gyermekek tanulmányaik során többször találkoznak az író műveivel. Ehhez nyújtunk új, az oktatás során is jól hasznosítható ismereteket a múzeumpedagógiai foglalkozások keretein belül. Segítünk értelmezni Gárdonyi üzeneteit, igyekszünk megkönnyíteni és izgalmassá tenni a kötelező olvasmány tanulmányozását. Ehhez egy kutatási projekt keretein belül módszertani kiadványt is készítünk.

Várjuk szeretettel az egri, Eger környéki gyermekeket és új foglalkozást kínálunk az egri célpontokat választó osztálykirándulóknak is.

 

Turisztika

A már jól ismert turisztikai programjaink (Végvári Vigasságok, Gárdonyi Piknik) fókuszba állítják Gárdonyi Géza számos, mindenki által jól ismert, és eddig csak kevesek által olvasott műveit is. Az Egri csillagok jeleneteit és szereplőit a történelmi és katonai hagyományőrzők idézik meg, kézzel foghatóvá téve a regény történelmi miliőjét. Az író novellái, meséi a családoknak nyújtanak tárgyalkotási lehetőséget, kipróbálva több mesterséget és eljárást, így megelevenítve a hősöket és a legfontosabb történéseket.